
Sara Norlin
Enhetschef/rektor
Målet med Sfi är att du ska få kunskaper i det svenska språket. Kunskaper om den svenska kulturen och om svenskt samhällsliv, så att du kan klara vardagsliv, yrkesliv och vidare utbildning i Sverige.
Kursen ska förbereda för en vid och varierande språkanvändning. Den studerande börjar sina studier på den språkliga nivå som bestäms av förkunskaperna och avslutar dem när målen har uppnåtts.
Rätt att delta i studierna har personer som är bosatta (folkbokförda) i kommunen och saknar grundläggande kunskaper i svenska motsvarande slutbetyg från kurs D.
Språkstudierna kan ske på heltid eller deltid. Till Sfi-utbildningen är det kontinuerlig antagning under året och utbildningen ska påbörjas inom tre månader från anmälningstillfället.
Det finns tre olika studievägar som är anpassade för att möta de studerandes olika behov. Varje studieväg innehåller två kurser; A+B, B+C och C+D. Man studerar efter individuella studieplaner och mot individuella mål. Betyg ges efter varje kurs. För fortsatta studier i svenska som andra språk krävs betyg från slutkursen D.
Efter kurserna B, C och D följer ett obligatoriskt nationellt slutprov. För kurserna A till D gäller att betyg sätts efter avslutad kurs, med en betygsskala från F till A. Betyget F är underkänt och betyget A är högsta betyget. Inom den del av utbildningen som gäller läs- och skrivinlärning sätts inte betyg.
På plats på Dorotea Lärcentrum, Parkvägen 1.
Du börjar dina studier på den språkliga nivå du befinner dig vid. Studievägledaren hjälper dig med en kartläggning.
Sfi kan kombineras med andra kurser inom komvux i ett individuellt studieprogram, praktik eller arbete. Vi har en bra studiemiljö och tillgång till modern teknik. Alla Sfi-studerande har tillgång datorer.
Kontakta oss för att göra din ansökan.
Samhällsorientering är en kurs om det svenska samhället, för dig som är ny i Sverige.
Du får kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och om hur samhället är organiserat.
Kursen ger dig viktig information – för en bra start i Sverige!
Samhällsorientering är en lagstadgad undervisning för nyanlända flyktingar samt anhöriginvandrare och är på minst 100 timmar.
Ett intyg utfärdas när utbildningen är klar.
Åtta teman ingår i kursen:
På plats på Dorotea Lärcentrum, Parkvägen 1.
Kursen är för dig som är mellan 18 och 64 år, ny i Sverige och har fått uppehållstillstånd, och har ett etableringsprogram från Arbetsförmedlingen eller är anhöriginvandrare.
Du erbjuds inte samhällsorientering om du är
Enhetschef/rektor